Gode råd til køb af børnesko

Hvilke sko skal jeg købe til mit barn?

Hvornår skal du købe de første sko?
Barnets alder for de første sko kan variere, men en god hovedregel er når det begynder at kunne gå, hvilket som regel sker i 10-15 måneders alderen. Det er vigtigt at huske, at knoglerne i små børns fødder ikke er fuldt udviklede, og de er dermed sårbare. Knoglerne er bløde og derfor vil et par sko med forkert pasform begrænse fodens normale vækst.

Mål længden på dit barns fod:
Stil dit barns fod op ad væggen, læg en lineal ved siden af, og mål længden fra væggen og ud til den længste tå. Husk at måle begge fødder, da der godt kan være størrelsesforskel. Du har også mulighed for at printe vores fodmåler her.

Find den rigtige størrelse: 
Køb altid børnesko ca. 1,5 cm større end hvad barnets fod måler i længden, så der er plads til at vokse. Til de helt mindste skal der ikke være mere end 1,2 cm, da de ellers kan snuble i skoene. Vi anbefaler at du kigger forbi en af vores mange forhandlere, der tilbyder dig en god og grundig vejledning. 

Find den rigtige sko:
Køb sko der sidder ordentlig fast på foden, og som ikke strammer. Hælkappen skal være fast, så den støtter og styrer foden, når dit barn er aktiv. Skoen skal være fremstillet i åndbare materialer, der lader foden ånde og sålen skal være blød og flexibel og følge fodens bevægelser.

Sko med snøre er rigtig godt til små børn, da man kan spænde skoen rigtig godt fast på foden, og desuden kan børn ikke så nemt selv få snøren op. Sko med velcrolukning kan sagtens anvendes i stedet for snøre, hvilket gør det nemmere for forældre og når barnet bliver lidt større kan det selv få skoen af og på. 

Børnefødder sveder ca. 2-3 spiseskefulde om dagen, derfor er det godt at lade skoene stå en gang imellem.

Hvor hurtigt vokser børns fødder?
Børnefødder vokser hurtigt og i intervaller, faktisk helt op til 15 mm på et halvt år. Det er derfor en god ide at tjekke pasform på dit barns fod med jævne mellemrum. Vi anbefaler hver 2. måned indtil 2 års alderen, hver 3. måned når dit barn er 3-6 år, og hvert halve år, når barnet er over 6 år.

Kan børnesko genbruges?
Alle fødder er forskellige, og skoene formes af den, som først har brugt dem, derfor passer brugt fodtøj af gode grunde ikke til andre børn.

Forskellige typer af sko:

Der findes et hav af forskellige sko, støvler og sutsko til børn. Vi har hos MollyogMy lavet en guide, der kan hjælpe dig, til at vælge de rigtige sko, støvler eller sutsko til dit barn.
  Futter til babyer: Babyer skal naturligvis ikke bruge sko til at gå med, men til at holde fusserne dejlig varme. Babyer skal bruge fodtøj, når vi skal have dem ind og ud af bilen, når de er i barnevognen og så videre. Derfor er der udviklet mange forskellige slags lækre sko og futter. EN FANT laver de lækreste futter med lammeskind, som fås i flere forskellige farver. De lukkes med velcro og ryger derfor ikke af, når baby er på armen eller skal i/op af lift. Disse er perfekte til babyer.
    
    Begyndersko: De fleste børn får deres første gåsko ved et års alderen. Først når barnet kan gå, er det nødvendigt med rigtige sko. Vi anbefaler, at man bruger sutsko eller prewalkers indtil barnet går. Når tiden er inde til begyndersko, anbefaler vi nogle der er høje i skaftet og med fast hælkappe. Dette er for at sikre den bedste støtte til fødderne. Begyndersko findes både med snørebånd og velcro.
      
      Sutsko: Det er vigtigt, at børn har nogle gode sutsko, blandt andet til brug i institution. Det er en god idé, at vælge et par sutsko, som børnene selv kan tage på og af. Det kan derfor være en fordel at vælge et par med elastik eller velcrolukning.
        
        Hverdagssko: Når vi køber sko til vores børn, er det vigtigt, at de kan holde ud, at have på hele dagen. Jeg køber altid til Joakim med velcrolukning, som han hurtig og nemt selv kan få på og af i skolen. Ligeledes er vores støvler og støvletter nemme at komme i og af.
          
          Gummistøvler: Forår, sommer og efterår, er alle årstider hvor gummistøvler kan bruges som et supplement til hverdagsskoene på regnvejrsdage. Vælg gummistøvler, hvor der er plads til en tyk sok. Hvis man bruger en ekstra sok i gummistøvlerne, anbefaler vi hos Mollyogmy, at det er en uldsok, da ulden suger fodsved, hvilket man ofte får i gummistøvler. Vælg tykkelsen på uldsokken ud fra, hvor varmt det er. Skal dit barn have gummistøvlerne på i længere tid, så husk at have et ekstra par strømper med, så dit barn kan skifte, hvis det bliver nødvendigt. Alt efter dit barns højde, skal du være opmærksom på skaftets længde på gummistøvlen. De mindre børn skal ikke have for lange skafter, da de kan gnave i knæhasen.
            
            Vinterstøvler: Når vi går de kolde og våde måneder i møde, er det vigtigt, at vores børn har gode vinterstøvler. En god vinterstøvle har foring og er vandtætte, men stadig åndbare. Når du køber vinterstøvler anbefales et voksetillæg mellem 1,5 og 1,8. Endvidere giver det mulighed for, at barnet kan have en tykkere strømpe på. I de kolde måneder, er det helt perfekt med en uldstrømpe i vinterstøvlerne.
              
              Termostøvler: Et supplement til vinterstøvlerne kan være termostøvler. Især i vinterhalvåret, kan der komme en del regn og sjap samt lave temperaturer og her er termostøvlerne ideelle. Termostøvlerne har termoisolering og er derfor varmere end gummistøvler, men med samme funktion. I børnehaven, hvor børnene tilbringer mange timer ude, uanset vind og vejr, er termostøvlerne relevante.
                
                Sandaler: De fleste børnesandaler fra Danmark har lukket snude. De har den fordel, at de beskytter tæerne, hvilket foretrækkes af de fleste forældre. Hos Mollyogmy har vi også enkelte modeller fra Pom Pom, EN FANT samt kollektionsprøver fra Angulus med åben snude – dog først fra str. 24.
                  
                 Størrelsesguide: Når du handler sko og støvler ved MollyogMy.dk, kan du se de indvendige mål under hvert produkt. Det er derfor en god idé at måle dit barns fod inden du køber fodtøj. For at sikre en præcis måling, anbefaler vi, at du tegner omridset af dit barns fod på et stykke papir, mens dit barn står op af en væg, med hælen mod væggen. Mål herefter på tegningen og tilføj voksetillæg.
                  
                 Voksetillæg: Når du køber sko til dine børn skal du altid sikre dig, at du husker at købe med et voksetillæg. Det anbefales, at du køber med 1,5 cm i voksetillæg. Når du handler børnesko hos MollyogMy, vil du altid finde en størrelsesguide på de forskellige produkter. Dette sikre, at du køber den korrekte størrelse. Hvis du fortsat er i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os på mail@mollyogmy.dk.